Pressrelease

Untra vattenkraftverk firar 100 år

26 november 2018, 07:47

1911 började bygget av Untra vattenkraftverk och det var då Europas största byggprojekt. Sju år senare stod det klart och på morgonen den 23 december 1918 kopplades Untra vattenkraftverk på elnätet och började leverera ström till Stockholm. Det vill vi fira, så söndagen den 2 december slår Fortum upp dörrarna till anläggningen och bjuder in allmänhet och intressenter.

untra-kraftverk 7105860217 o

-Untra vattenkraftverk hade en kapacitet som skulle tillgodose hela Stockholms behov av el i evinnerlig tid. Det visade sig vara i åtta år, för när elektrifieringen tog fart så ökade efterfrågan snabbt. Vattenkraften är också viktig ur klimatsynpunkt, den är en av orsakerna till att vi i praktiken har ett fossilfritt kraftsystem, säger Toni Kekkinen, chef för Fortums vattenkraft.

Under de ett hundra år som Untra vattenkraftverk varit i bruk har samhället utvecklats och omformats. Behovet av el har samtidigt ökat kraftigt och det väntas fortsätta i takt med att inte minst industri och transportsektorn ställer om. Behovet av Untra idag och framåt är alltså minst lika stort som det var när det byggdes. Idag producerar Untra vattenkraftverk ca 270 GWh per år, vilket motsvarar el för ungefär 10 000 hushåll.

Praktisk information för 2 december

Ingen föranmälan krävs. Det finns parkering vid evenemanget, följ anvisningarna på plats.

Hålltider
12.00 Grindarna öppnas
13.00 Firande med tal, körsång och fika.
14:00-16:00 Rundvandring i Untra kraftverk (frivilligt).

Hitta till kraftstationen
GPS-koordinater: 60°26’20.6”N 17°20’18.7”E