Pressrelease

Snabbladdare på plats i Delsbo och Ängebo i samarbete med Fortum Charge & Drive

11 oktober 2018, 07:16

Nu blir det enklare för pendlare att välja elbil när Delsbo och Ängebo utanför Hudiksvall får varsin snabbladdare. Snabbladdarna är resultatet av ett samarbete mellan Fortum Charge & Drive, Delsbo byaråd, Ängebo Folkets Hus-förening och Hudiksvalls kommun. Den 10 oktober var det dags för invigning i Delsbo.

05 Tesla laddar Kopia

– Ska vi klara omställningen så behöver det vara enkelt att välja fossilfria alternativ.Samarbetet med Fortum Charge & Drive innebär att elbil blir ett alternativ även för de som pendlar in till Hudiksvall, sedan hoppas vi förstås även att det ska underlätta för turismen, säger Mats Svensson från Delsbo byaråd.

Sedan bonus malussystemet infördes har antalet nyregistrerade el- och laddhybridbilarexploderat och totalt finns nu över 58 000 laddbara personbilar i landet. Under 2018 beräknas 80 000 laddbara bilar säljas.

– Vi ser en stark ökning av elbilar och med det kommer även behovet av att kunna ladda sin elbil på ett enkelt och smidigt sätt. Vi är otroligt glad och stolta över att få samarbeta med Delsbo byaråd och Ängebo Folkets Hus-förening, båda exempel på hur det lokala föreningslivet är med och driver bygdens utveckling, säger Tobias Henmark, Sverigechef Fortum Charge & Drive.

Snabbladdaren i Delsbo invigdes formellt den 10 oktober men har varit drift sedan månadsskiftet. De första två veckorna efter invigningen kommer det vara gratis att ladda i Delsbo. Snabbladdaren i Ängebo kommer att driftsättas under hösten.

Frågan om laddinfrastruktur är viktig för hushållens vilja att byta till en laddbar bil. En tidigare undersökning som Novus genomfört, på uppdrag av Fortum, visar att osäkerheten kring laddningsmöjligheter hindrar många att köpa laddbar bil. Undersökningen visar att 35 procent av dem som är tveksamma till ett elbilsköp anger att ”osäkerhet kring laddningsmöjligheter” är en viktig anledning.

Om Fortum Charge & Drive
Charge & Drive erbjuder ett marknadsledande affärssystem för laddinfrastruktur och ett nätverk som är ledande i Norden med 600 snabbladdare och drygt 1 800 smarta laddare. Molntjänsten Charge and Drive har bland annat en flexibel betalningsfunktion, kundtjänst, mobil- och webbapp med karta och omfattande funktioner för distansövervakning.

Tjänsten används redan av ett 50-tal samarbetspartners i Norden och cirka 60 000 slutkunder. Hittills har företag som Sollentuna Energi och Miljö, Jönköping Energi, Umeå Energi, Skellefteå Kraft, Alingsås Energi, Halmstad Energi och Miljö, Landstinget i Kalmar, Vasakronan, Luleå Energi, Elverket Vallentuna, Näckåns Energi, Mälarenergi, Falu Energi & Vatten, Hedemora Energi, Borlänge Energi, Ödeshög & Vadstena Kommun, Ale Kommun, Nissan, Genesta Property Nordic, Preem, Locum, Renault, BMW, Kraftringen och McDonalds valt att samarbeta med Fortum Charge & Drive.

För mer information se gärna: www.chargedrive.se