Nyårslöfte att bli mer klimatsmart 2018

NYÅRSLÖFTEN. Vi svenskar gör mycket för miljön och många vill göra mer, visar årets upplaga av Samhällsbarometern. Men vi tycker det är för dyrt, att det finns för dåligt med praktiska lösningar och att det är för tidskrävande. Därför kommer här superlistan med fem smarta och enkla saker du kan göra för att skona miljön utan att behöva flytta ut i skogen och starta självhushåll.

cykelhjul

1. Ställ krav på chefen

Att påverka din arbetsgivare till att ta ett större miljöansvar är varken dyrt, tidskrävande eller komplicerat. Dessutom gör det större skillnad för miljön om ett stort företag ställer krav på underleverantörer än om vanliga ”Svensson” återvinner ytterligare en glasburk.  Samhällsbarometern visar att nästan varannan person tycker att arbetsplatsen bör satsa mer på miljö och hållbarhetsarbete. Drygt var tredje svensk anser att deras arbetsgivare tar ett både samhällsmässigt och socialt ansvar, men majoriteten tycker att det finns utrymme för förbättringar.

2. Byt ut bilen

Att välja alternativa färdmedel till den bensinslukande bilen gör stor skillnad för miljön. Cykel och kollektivtrafik är bra alternativ för den som vill köra mindre bil. Är det svårt att få ihop vardagen med cykel är elbil ett alternativ. Även om en elbil kan vara dyr i inköp kan det i längden löna sig ekonomiskt då den är billigare i drift.  Så många som 73 procent av svenskarna tror att vi kommer att använda elbilar i större utsträckning om 20 år. Det vanligaste sättet att ta sig runt i sin stad är med bil, nära 40 procent har bilen som färdmedel. 24 procent väljer att gå medan 14 procent tar cykel, tunnelbana, tåg eller spårvagn. Endast 8 procent använder bussen som vanligaste färdmedel.

3. Låt solen betala tillbaka!

39 procent av svenskarna vill installera solceller. Nuförtiden är det inte ens krångligt. Börja med att undersöka lutningen på ditt tak för att se om det är möjligt att installera solceller. När det är klart kan du höra av dig till Fortum, som hjälper dig hela vägen in i mål. Fyll i din information här så får du tillbaka ett förslag på solcellslösning som passar dig och ditt hus.

4. Gå loss på rester

Enligt Naturvårdsverket kastar vi svenskar omkring 74 kilo matrester per person och år. Att ta en extra titt i skåpen och använda rester i matlagningen gör gott för både miljön och plånboken. Gör köttfärssås ena dagen och lasagne nästa. Använd kycklingresterna till en pastasås eller gör fajitas i ugnen. Möjligheterna är faktiskt oändliga.

5. Ta hänsyn till miljön när du väljer el

Att välja el som produceras med hänsyn till miljön kostar inte mer än tiden det tar att göra ett aktivt val. Är du kund hos Fortum behöver du inte ens välja. Sedan 2014 säljer Fortum enbart el från förnybara källor, som sol, vind och vatten, till alla nya kunder. Den största delen kommer från Fortums egna vattenkraftverk. Vill du kan du få all din el producerad av solkraft också, genom Fortums Miljöpaket.

TEXT: SARA SCHRÖDER