Laddguldet 2018

Laddguldet 2018 – vilken kommun och vilket företag har gjort mest för omställningen till laddbara fordon?

Sverige är helt beroende av alla goda krafter för att nå  målet om en fossiloberoende fordonssektor. Det har blivit dags att lyfta fram de företag och kommuner som gjort allra mest under det senaste året. Nu kan du nominera din kommun eller ditt företag till Laddguldet 2018. Skicka din nominering till lillemor [punktum] eriksson [snabel-a] fortum [punktum] com

-Regeringens ambition om fossiloberoende transporter till 2030 innebär en snabb och kraftig ökning av antalet eldrivna fordon och då behöver det finnas en laddinfrastruktur på plats som kan hantera sådana volymer, säger Tobias Henmark, Sverigechef Fortum Charge & Drive.

Syftet med Laddguldet är att sprida goda exempel och lyfta fram framgångsfaktorerna för de kommuner och företag som är med och driver omställningen till utsläppsfria transporter. Nytt för i år är ny kategori – företag – där vi vill lyfta de företag som särskilt utmärker sig i omställningen till laddbara fordon.

- Omställningen till avgasfri bilism måste få ordentligt fart om Sverige ska klara klimatmålen riksdagen beslutar. Därför är pådrivande kommuner och företag så viktiga, och jag ser fram emot att få hylla finalisterna på eventet Ekotransport 2030 den 18 april och vinnarna på världsmiljödagen den 5 juni. säger Mattias Goldmann, vd för tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet.

För varje månad från augusti till november i år har antalet nyregistrerade el- och hybridbilar slagit rekord i Sverige och totalt har vi nu i runda tal 45 000 personbilar som tankar el i landet. Under 2018 beräknas 80 000 laddbara bilar säljas.

- Vilka ger de bästa förutsättningarna för elbilar, har bästa laddinfrastrukturen och den bästa samlade stimulansen för att äga, köra och ladda sin elbil? Det uppmärksammar vi med Laddguldet, säger Olle Johansson, vd på Power Circle.

Om Laddguldet
År 2030 ska hela transportsektorns klimatpåverkan ha minskat med 70%. Det kräver att man driver på från alla håll, och därför instiftade Fortum Charge & Drive, 2030-sekretariatet och Power Circle tävlingen Laddguldet. 2017 var första året för tävlingen Laddguldet Sveriges bästa elbilskommun. Vinnare blev Gävle, följt av Östersund och Falun som tog hem andra respektive tredje plats. På delad fjärdeplats kom Stockholm, Jönköping och Kalmar.

laddguldet2018