Lokala miljöförbättringar betyder bara mer och mer för oss

11 april 2019

Efter att ha varit på Fortum sedan 1997, kan jag – som ansvarig för miljöteamet – konstatera att saker och ting förändras ännu snabbare, till det bättre. Det finns mycket potential för vattenkraft som en nyckellösning för framtiden av elektrifiering, vilket kommer att vara en stor del av vår omställning till ett fossilfritt energisystem. Men med stora möjligheter såsom vattenkraft tillkommer mycket ansvar. Att nyttja vattenkraften medför lokal miljöpåverkan, som vi hela tiden försöker mildra.

Tillsammans med mitt team av miljöexperter analyserar vi vilka åtgärder som ger störst effekt och genomför dem där de gör mest skillnad. Här är det viktigt att ha en lokal dialog med de som påverkas av de åtgärder vi vill genomföra. När vi gör saker frivilligt kan saker hända snabbare, och vi kan göra mycket mer med tiden och resurserna. Är vi proaktiva så blir vi bättre på att veta om vad vi behöver göra för miljön som påverkar.

Året 2018 gav många miljöprojekt och åtgärder. En av dem jag är mest stolt över är spillstrategin som vi utförde i Klarälven. Den handlade om att vi spillde vatten från några av våra kraftverk under maj och juni månad för att hjälpa migreringen av fisk. Det låter enkelt men strategin krävde många studier och intern samordning med driftcentralen och våra partners. Spillstrategin är ett tydligt exempel på just ett proaktivt beslut som ledde till ett rent win-win-fall. Där kunde vi med relativt små åtgärder som inte påverkar vattenkraftproduktionen, hjälpa miljön. Jag är stolt över att vi lyckades genomföra det.

Under det senaste decenniet har jag märkt mer och mer ett skifte på Fortum. Nu vävs miljöaspekten i stora projekt, det är inte något som ska tas med senare. Vi har en filosofi om kontinuerlig förbättring - och jag är säker på att vi går i rätt riktning, där vi kan göra skillnad där det betyder mest.

I år har vi släppt vår andra Miljöredovisning inom vattenkraft, där vi ger en översikt av de åtgärder som gjorts. På ett överskådligt sätt vill vi förklara det vi arbetar med dagligen. Har ni frågor går det självklart bra att höra av sig till mig! Jag önskar er en trevlig läsning.

Marja Savolainen, Environmental Manager Hydro

Marja Savolainen

Miljöchef
marja [punktum] savolainen [snabel-a] fortum [punktum] com

Environmental friendly

Miljöredovisningen 2019

Läs mer om de miljöprojekt och investeringar som utfördes under 2019