Ta solen till toppen

​Fjällvärldens första skidliftar som drivs av solenergi finns i Åre. Här kommer du kunna åka upp till toppen med rent samvete.

skidåkare i skidlift

SOL OCH SNÖ. Nästa gång du åker skidor i Åre är det högst troligt att du kommer att åka uppför backen med hjälp av solenergi. Tre av de största liftarna kommer nämligen att drivas enbart av solkraft från och med starten på denna säsong.
– Vi är först i fjällvärlden med denna lösning. Satsningen känns lika viktig som självklar för oss. Vi vill att Åre ska vara i framkant och leda utvecklingen mot en hållbar framtid, säger Niclas Sjögren Berg, destinationschef hos Skistar Åre.  

”Ingen risk att gästerna blir fast i liften”

Det är liftarna VM 8:an, Sadel Express och Duveds linbana som berörs. Så snart snön ligger i backen öppnar anläggningen för säsongen och då ska den nya lösningen vara på plats. I skrivande stund installeras solpaneler på ytor i närområdet samt på själva liftstationerna. Solcellsparken som byggs i Åre kommer att nyttja döda ytor som i dagsläget inte används till något annat.
– Det finns ingen risk att våra gäster blir sittandes i avstannade liftar när solen går i moln. Räcker inte vår egen solpark till så hämtas energin från Fortums övriga solcellsanläggningar. Det viktiga är att all energi som används för att driva liftarna är producerad av solkraft, förklarar Niclas Sjögren Berg.

Jobbar på bred front

Niclas Sjögren Berg berättar att satsningen på solenergi tillsammans med Fortum enbart mött positiva tongångar på orten.
– Vi visar att vi drar vårt strå till stacken genom att använda naturliga resurser för grön el. Om vi kan använda den sol som redan finns är det enbart positivt.
 Han tror att satsningen kommer att ge uppmärksamhet till orten och till det miljöarbete som redan pågår under namnet ”Vision 2035”, en tillväxtstrategi där även miljöansvar finns med. 
– Att lämna ett så litet avtryck som möjligt i naturen är alltid vår strävan, vare sig det handlar om att använda miljösmart bränsle till skotrarna, inte överproducera snö med snökanonerna eller att använda solkraft till liftsystemet, säger han.
Nästa steg i utvecklingen är att få pistmaskinerna att bli så miljöeffektiva som möjligt.

 
– Vi ska hitta ett sätt att skapa snö på ett så energieffektivt sätt som möjligt. Tillsammans med Fortum kommer vi att kunna erbjuda våra 1,8 miljoner årliga besökare ett hållbart mervärde på alla plan, avslutar Niclas Sjögren Berg.

 

Läs mer om vårt samarbete och våra erbjudanden hos Skistar

 

TEXT: SARA SCHRÖDER  BILD: OLA MATSSON, SKISTAR ÅRE