Om systemet

SmartLiving IQ är själva hjärnan i det smarta hemmet. Det är en avancerad Linux-dator med oöverträffade möjligheter för det smarta hemmet, inte minst ur ett energiperspektiv. Den är speciellt framtagen för att möta dagens och morgondagens behov från både dig som fastighetsägare och de boende.

Text Smart Living med fönster i bakgrunden

Systemet möjliggör hantering och styrning av smarta enheter och sensorer lokalt i varje lägenhet med snabba svarstider. Med lokala datalagringsfunktioner får du en säker och tillförlitlig insamling av all energidata. Denna extremt flexibla multiprotokoll-gateway hanterar:
• Wifi
• Z-wave
• M-bus och Modbus
• 3G och 4G kommunikation är möjlig
• Off-line- och on-line-kapacitet
• Stort antal kommunikationsportar

Intuitivt och interaktivt gränssnitt för surfplattor och mobiltelefoner

Energiöversikt
I det här läget får användaren en god översikt över aktuell energiförbrukning när det gäller el, vatten och värme. Härifrån är det också enkelt att välja att se den detaljerade vyn över hushållets energiförbrukning.

Belysning
Härifrån är det möjligt att tända eller släcka alla lampor som är anslutna till systemet. Detta kan göras för hela lägenheten, ett utvalt rum eller en specifik lampa. Självklart går det alltid att styra all belysning manuellt också.

Rutiner

Här kan användaren automatisera sitt hem och växla mellan olika rutiner, exempelvis:

Bortaläge - lampor släcks och larm aktiveras.

Välkommen hem - förinställda lampor tänds och larm stängs av.

God natt - lampor släcks och yttre larm aktiveras.

Eco Away - lampor släcks, temperaturen sänks med tre grader och alla larm aktiveras.

Termostater
Möjliggör kontroll av temperaturen i lägenheten. Användaren kan justera alla termostater på en gång, ställa in temperaturen i varje rum och justera ett specifikt element.

Hemlarm
Härifrån är det enkelt att larma och att larma av. Om larmet skulle gå så får användaren ett push-meddelande i telefonen och skulle det vara ett falsklarm så är det enkelt att avfärda det.

Brandlarm
Varnar alla anslutna användare med ett push-meddelande om och när rök- eller brand upptäckts i en specifik lägenhet och på vilket plan branden brutit ut. Lägenhetsinnehavaren kan även bekräfta branden via telefonen för att varna övriga boende i fastigheten.

Digital grannsamverkan – en ny nivå av säkerhet
Med SmartLiving från Fortum i huset så kan du erbjuda de boende en ny nivå av säkerhet och trygghet. Tack vare ansluten teknik kan grannarna hjälpas åt att hålla huset och området säkert. Skulle brandlarmet starta i en lägenhet kan lägenhetsinnehavaren informera övriga boende vid brand. Detsamma gäller om inbrottslarmet skulle ljuda i en lägenhet. Då kan valfritt antal grannar få ett meddelande om detta i sina mobiltelefoner och larma polisen vid behov.
Skulle läckagelarmet gå i en lägenhet så går det omedelbart ett meddelande till fastighetsägaren, utvalda grannar och till dem som ansvarar för fastighetens underhåll.
Med skylt i fastighetens entré och klistermärke på varje lägenhetsdörr informeras välkomna och ovälkomna besökare om att detta är en fastighet som skyddas av Digital Grannsamverkan.