Blogg

Nu kan småföretag köpa el tillsammans – en Smart lösning för att spara pengar

06 februari 2023, 08:40 Reading time: 2 minutes

Idén med den gemensamma portföljförvaltning Fortum Smart bygger på en gemensam upphandling av el till flera olika företag. På så sätt kan företagen spara pengar på sin elräkning.

Fortum Smart för småföretagare

Spekulationerna kring utvecklingen av elmarknaden går nu hett. Företagare måste väga trygghetskänsla mot prisnivå: ska de ta ett säkert fast elavtal eller ett rörligt elavtal där priset varierar och kräver noggrann övervakning?

Portföljförvaltad el har länge varit ett populärt val för stora företag, men det har inte funnits möjlighet för små företag att ta del av fördelarna – förrän nu. Fortum Smart är en gemensam portföljförvaltning där flera företag slås ihop i samma portfölj för att ge ett bättre elpris.

Skillnaden på olika elavtal

Det bästa sättet att förstå idén med en gemensam portföljförvaltning är att först ta reda på skillnaderna mellan ett fast och ett rörligt elavtal.

Ett fast elavtal ger trygghet men när ska man ta risken att teckna ett fast elpris? Även om elpriset varierar på elmarknaden, betalar företag med ett fast elavtal alltid lika mycket för sin el. Däremot gynnas inte kunden av fallande elpriser – det avtalade priset förändras inte, även om elpriset sjunker till noll. Dessutom är ett fast elavtal tillfälligt. Om elpriset skjuter i höjden precis i slutet av avtalstiden är priset som ska sättas för nästa avtalsperiod högt.

Ett rörligt elavtal följer priset på elmarknaden och varierar varje timme. Om ert företag har timmätning och kan styra elanvändningen till de billigaste timmarna kan ni spara pengar. Om ni har ett schablonmätning spelar det ingen roll när på dygnet nu förbrukar el. Läs mer om skillnaden mellan timmätning och schablonmätning.

Det bästa av två världar

Idén med en gemensam portföljförvaltning bygger på en gemensam upphandling av el till flera företag. På så sätt kan företagen få ett lägre pris än det rörliga elpriset – varje månad.

Fortums portföljförvaltare besitter stor kunskap om elmarknaden. De analyserar marknaden och utnyttjar prissvängningarna för att hitta det bästa priset för företagen i den gemensamma portföljförvaltningen både på kort- och långsikt. De gör alltså flera delinköp vid gynnsamma tillfällen med god framförhållning när priset är lågt. Genomsnittet av dessa delinköp blir kundernas slutliga elpris.

Läs mer om portföljförvaltningen Fortum Smart.

3 skäl att byta till portföljförvaltningen Fortum Smart

1. Mål att slå det rörliga elpriset – varje månad

Fortum Smart har som mål att slå Fortums rörliga elpris varje månad. Det gör att ni alltid kommer att vinna mot det rörliga elpriset.

2. Utnyttjar marknadens svängningar

Fortum Smart ger ett visst skydd mot pristoppar och följer med ner när elpriset är lågt, till skillnad från ett fast elavtal som har samma pris även om marknadspriset går ner.

3. Smarta elinköp av experter när priset är lågt

Luta er tillbaka och låt experterna sköta era elinköp. Fortums portföljförvaltare gör elinköp när priset är högt och säljer när priset är lågt, genomsnittet blir kundens slutliga elpris.

Teckna Fortum Smart på 2 minuter

Företag med en årsförbrukning under 100 000 kWh kan teckna Fortum Smart online. Det tar bara 2 minuter, vi sköter hela bytet och just bjuder vi på månadsavgiften i 12 månader

Teckna Fortum Smart här    

Låt oss ringa upp dig så berättar vi mer om Fortum Smart