Laddguldet

År 2030 ska hela transportsektorns klimatpåverkan ha minskat med 70%. Det kräver att man driver på från alla håll, och därför instiftade Fortum Charge & Drive, 2030-sekretariatet och Power Circle tävlingen Laddguldet. 2017 var första året för tävlingen Laddguldet – Sveriges bästa elbilskommun. Vinnare blev Gävle, följt av Östersund och Falun som tog hem andra respektive tredje plats. På delad fjärdeplats kom Stockholm, Jönköping och Kalmar. År 2018 vann Lerums kommun samt Ryska Posten. Läs om Laddguldet 2019 här https://www.chargedrive.events/

laddguldet

Vilken kommun och vilket företag har gjort mest för omställningen?

Om Laddguldet 2019 kan du läsa mer här 

Syftet med Laddguldet är att sprida goda exempel och lyfta fram framgångsfaktorerna för de kommuner och företag som är med och driver omställningen till utsläppsfria transporter.  Regeringens ambition om fossiloberoende transporter till 2030 innebär en snabb och kraftig ökning av antalet eldrivna fordon och då behöver det finnas en laddinfrastruktur på plats som kan hantera sådana volymer, säger Tobias Henmark, Sverigechef Fortum Charge & Drive.

Om tävlingen Laddguldet.
Tävlingen är öppen för alla att nominera den kommun eller det företag man tycker gör ett bra jobb. Juryn tar bland annat hänsyn till volymer, fordon och laddplatser, i kommunal respektive privat regi samt vilka informationsinsatser som görs.  

 

 

Laddguldet finalister 2018

Lerum - vinnare i Laddguldet 2018

”Lerum är ett föredöme att inspireras av. Under 2017 har ett stort antal elbilar levererats till den kommunala verksamheten, och laddinfrastrukturen för allmänheten har nyligen byggts ut ordentligt. Visionen är att vara Sveriges ledande miljökommun år 2025.”

Ryska Posten - vinnare i Laddguldet 2018

“Budfirmor kör många kilometer och till stora delar i innerstan och Ryska Posten har visat vägen genom att tidigt börja använda elbilar, själva etablera laddplatser där det saknats och tydligt visa kunden och omvärlden hur gröna de olika fordonen är. “