Blogg

Hur kan ert företag motverka nedskräpningen i Sverige?

01 april 2022, 08:46

Sopsäckar

Nedskräpning är ett stort samhällsproblem. Skräpet skadar djur och natur, förstör haven, gör städer otrygga och kostar samhället mycket pengar - helt i onödan. Därför behöver vi stoppa nedskräpningen!

Det är inte heller så att vi svenskar på något sätt tycker att nedskräpning är okej och att det inte är ett problem. Hela 95% av alla svenskar tycker snarare att det är viktigt att minska nedskräpningen. Men varför skräpar vi då ner?

De vanligaste förklaringarna

  • Sociala normer. Här gäller det gamla logiken att vi gör det som andra gör och när det i sin tur inte får konsekvenser blir det till ett okej beteende. Det är alltså större risk att fler skräpar ner på en redan nedskräpad plats.
  • Bekvämlighet. Det kanske mest förutsägbara anledning är bekvämlighet då en tredjedel säger att de skräpade ner för att det inte fanns en papperskorg i närheten. En femtedel skyller på slöhet. Trots att vi vet att det är fel så väljer vi alltså bekvämligheten i att inte kasta skräpet där det hör hemma
  • Otydligt ansvar. I vissa sammanhang tycker vi att det är mer okej att skräpa ner och det handlar ofta om situationer där vi vet med oss att någon annan kommer plocka upp skräpet efter oss. Det handla om konserter eller fotbollsmatcher. Samma kan till och med gälla på offentliga platser som vi vet städas som exempelvis parker.

Vad kan ni som företag göra?

Den 7 maj i år anordnar Håll Sverige Rent Nordiska Kusträddardagen. Målet med initiativet är att hindra skräp från att hamna havet. Under dagen går tusentals personer ut och plockar tonvis med skräp vid närmaste strand och vattendrag. 80% av skräpet i havet kommer från land och det mesta är plast. Det förs med vindar, regn och smältvatten ut till våra sjöar, hav och vattendrag. Ert företag kan också engagera er. Anmäl er här.

Ni kan också förbättra ert elavtal genom att lägga till vår produkt Miljötrygg. Då får ni 100% förnybar energi och är med och bidrar med 100kr/år till Håll Sverige Rent och deras initiativ. Hittills har vi tillsammans med våra kunder bidragit med 17,3 miljoner kronor. Läs mer om Miljötrygg här.

2 snabba fakta om skräp

Fimpen är skräpets värsting – enligt Håll Sverige Rents beräkningar slängs runt 1 miljard fimpar på gator och torg i Sverige varje år.

I våra hav flyter det runt mer än 150 miljoner ton plast. Globalt uppskattas 80% av skräpet i havet komma från land.

Det finns mer skräpkunskap att hitta på hållsverigerent.se!

Just nu bidrar vi med 100 kr extra till Håll Sverige Rent 

Vi bidrar med 100kr extra till Håll Sverige Rent för alla nya kunder som tecknar Miljötrygg online. 

 

Läs mer här  

Låt oss ringa upp dig så berättar vi mer