Blogg

Fortums Elskola: Energieffektivisering

Avsnitt 5: Energieffektivisering

Vad innebär energieffektivisering och varför är det viktigt?

Energieffektivisering innebär att ni som företag minskar er energianvändning och därigenom också minskar Er klimatpåverkan. Men det gynnar så klart också ert företag rent ekonomiskt – mindre använd el = lägre elfaktura och därmed lägre driftkostnader .

Hur kan man som företag jobba med energieffektivisering?

Energieffektivisering bör vara ett ständigt pågående arbete hos alla företag. Många företag kan minska sin energiförbrukning med 10-20 % bara genom enkla åtgärder som kräver små, eller inga investeringar utan bara genom att ändra rutiner och beteende.

Men ibland kan man behöva ett visst stöd för att för att komma igång. Till exempel erbjuder vi på Fortum generella guider för olika branscher vilket är en bra start. Men om man verkligen vill förstå sin energiförbrukning och börja effektivisera sin energianvändning så behöver man ett system där man kan följa sin energiförbrukning. Det gamla uttrycket ’’att mäta är att veta’’ är fortsatt väldigt grundläggande för att kunna se om utrustningen eller fastigheten förbrukar t ex el på natten när ingen är i lokalen. Vi ger alla våra kunder en grafisk översikt i vår kundportal där man kan göra både enklare och mer avancerade analyser vilket är en väldigt bra start.

3 snabba energieffektiviseringstips.

Belysning

Byt ut gamla glödlampor och lysrör mot lågenergilampor och LED belysning. Nyare utrustning är oftast mycket effektivare och förbrukar mindre el. Se även över när och hur belysningen används, man ser ofta kontorslokaler där belysningen är igång på kvällar och helger helt i onödan när ingen är på kontoret. Att installera belysningsstyrning som t ex rörelsesensorer är ofta ett effektivt sätt att minska sin energiförbrukning.

Spara på dataanvändningen

Datorer, surfplattor och mobiler förbrukar mycket energi. En besparing är att inte låta dem stå standby läge eller stå på under natten när dem inte används.

Se över värme och kyla i sina lokaler

När du vill minska energiförbrukningen är ett sätt att installera ett reglersystem där man använder timer och termostat för att reglera så att energi inte förbrukas i onödan när lokalerna inte används vilket har exempelvis gett besparingar på upp till 80%. Om byggnaden är äldre så är ofta tilläggsisolering effektivt i komplement till att sänka inomhustemperaturen någon grad.

Se alla avsnitt

Här kan ni se alla avsnitt av Elskolan.

Se alla avsnitt

Kom igång med energieffektivisering med Fortum Online

I vårt digitala verktyg Fortum Online kan ni följa er elförbrukning för att se vad energieffektiviserings aktiviteter ger för effekt. 

Läs mer om Fortum Online