Energieffektivisering för bostadsrättsföreningar

Vad kan en bostadsrättsförening göra för att spara el? Här har vi samlat en lista för ett er brf ska bli mer energieffektiv.

Check­lista - så sparar ni el i bostadsrättsföreningen

1. Belysning med rörelsesensorer i allmänna utrymmen

För att inte riskera att lampor står på i onödan är det bra att installera rörelsesensorer i allmännautrymmen som hissar, korridorer, trapphus, tvättstugor och förrådsutrymmen. 

2. Byt till LED-lampor

Att byta från glödlampor till LED lampor kan göra stor skillnad. En glödlampa på 60 W förbrukar 0,06 kWh/h medan en LED lampa på 18 W bara förbrukar 0,02 kWh/h.

3. Byt till nyare tvättmaskiner

Om ni har äldre utrustning i den allmänna tvättstugan kan det vara en bra idé att byta ut det till nyare mer energisnåla alternativ. Det är en investering som ofta lönar sig i längden. 

4. Ha inte för stora tvättmaskiner

Tänk på att inte ha för stora tvättmaskiner, de går då ofta halvtomma och drar mer el än vad som egentligen behövs. 

5. Se till att ytterdörrar och fönster är ordentligt isolerade

Det är tråkigt att elda för kråkorna, så se till att värmen inte smiter ut genom otätade fönster och dörrar. 

6. Tilläggsisolera fasaden

Äldre hus kan ibland behöva bättre isolering. Trots att tilläggsisolering av fasaden är en större investering kan det löna sig snabbt genom en lägre elräkning. 

7. Sänk temperaturen i trapphuset

Trapphuset är bara en transportsträcka och behöver inte vara lika uppvärmt som lägenheterna. Att bara sänka ett par grader kan ge stor effekt på elräkningen. 

8. Stäng av automatisk dörröppning

Visst är det skönt att porten öppnar sig automatiskt och i vissa fall kanske det måste vara så, men om ni har möjlighet stäng av den funktionen. Då kan ni spara el genom att inte släppa ut för mycket värme eftersom porten då bara är öppen när era boende faktiskt passerar. 

Dags att se över bostadsrättsföreningens elavtal?

Att bli mer energieffektiv är ett sätt att sänka företages elkostnader men det är också bra att se över vilket elavtal ni har. Ni kan läsa mer om våra bästa elavtal här. Företag med en årförbrukning under 100 000 kWh/år kan teckna ett nytt elavtal online. Företag med en årsförbrukning över 100 000 kWh är varmt välkomna att kontakta oss så för offer och rådgivning. 
 

Teckna online på 2 minuter  Kontakta våra rådgivare    

Energieffektivisering i andra branscher

Restaurang

Många restau­ranger har elektronisk utrustning, venti­lation och belysning igång dygnet runt. Genom att synliggöra energitju­varna och ändra ert beteende kan ni göra stor skillnad.

Ta del av tipsen

Detaljhandel

Hur mycket el kan man spara i en butik? Butiker har ofta energi­ut­ma­ningar i sin hantering av värme, kyla och venti­lation.

Ta del av tipsen

Kontor

Hur mycket el kan man spara på ett kontor? Genom att bli mer energi­ef­fektiv kan ett kontor spara mellan 15 och 20% på sin elräkning.

Ta del av tipsen

FAQ energieffektivisering bostadsrättsförening

Hur sparar men el i en bostadsrättsförening (brf)?
Chevron down

1. Belysning med rörel­se­sen­sorer i allmänna utrymmen

2. Byt till LED-lampor

3. Byt till nyare tvätt­ma­skiner

4. Ha inte för stora tvätt­ma­skiner

5. Se till att ytter­dörrar och fönster är ordentligt isolerade

6. Tilläggs­i­solera fasaden

7. Sänk tempe­ra­turen i trapp­huset

8. Stäng av automatisk dörröppning

Kan tilläggsisolering hjälpa en bostadsrättsförening att spara el?
Chevron down

Ja, tilläggsisolering kan hjälpa er att spara el. Äldre hus kan ibland behöva bättre isolering. Trots att tilläggsisolering av fasaden är en större investering kan det löna sig snabbt genom en lägre elräkning.

Kan man spara el i en bostadsrättsförening genom att byta ut tvättmaskinerna?
Chevron down

Om ni har äldre utrustning i den allmänna tvättstugan kan det vara en bra idé att byta ut det till nyare mer energisnåla alternativ. Det är en investering som ofta lönar sig i längden.

Låt oss ringa upp dig så berättar vi mer.