Att välja rätt elavtal till företaget – 3 tips från experten

Alla företag behöver elektricitet för att bedriva sin verksamhet. Det är lätt att ta detta för givet och bortprioritera elvalet, men det finns både besparingsmöjligheter och hållbarhetsaspekter att ta hänsyn till. Fortums expert Mattias Lilja tipsar om vad man bör tänka på.

Välj rätt elavtal till företaget

1. Välj elbolag i linje med bolagets värderingar

Att välja elbolag är inte det enklaste, särskilt när produkten man köper är osynlig. Men som företagare kan det hända att behoven skiljer sig något. Det kan därför vara bra att välja en elleverantör som har erfarenhet av att köpa el till företag.

Utöver pris och service finns det en annan viktig aspekt av att välja leverantör, eftersom du enkelt kan välja en energiproducent vars verksamhet ligger i linje med ditt företags vision och värderingar.

Mattias Lilja är Business Manager inom Enterprise på Fortum. Han ser tydligt att allt fler företagskunder väljer elbolag baserat på hållbarhetskriterier.

– Eftersom Fortum är Nordens ledande elbolag har vi kraft att förändra. Vi brinner för klimatfrågor och jobbar dagligen för en renare morgondag.

Han poängterar också att nystartade bolag har all anledning att fatta ett aktivt val av elbolag.

– Om man inte gör ett aktivt val av elbolag när man drar igång verksamheten kan det hända att man får ett så kallat anvisat avtal. Det kan innebära en onödigt dyr elkostnad.

2. Hitta rätt elavtal för verksamheten

Det är inte alltid lätt att veta vilken typ av elavtal som passar ens verksamhet bäst. Ett fast elavtal är till exempel till för den som vill ha koll på sin kostnad och veta i förväg vad fakturan kommer att hamna på. Det gör det enkelt för företaget att budgetera.

Ett rörligt elavtal är till för den som hellre vill följa marknadens svängningar – och därmed ha möjlighet att få ett lägre pris. Ett vintersäkrat elavtal är till för den som vill ha det bästa av båda världarna: fast pris under vintermånaderna och rörligt resten av året.

Fortum har dessutom lanserat ett nytt slags avtal som kallas för Fortum Smart. Mattias Lilja förklarar:

– Fortum Smart är till för dig som vill ha portföljförvaltning, vilket innebär att du kan luta dig tillbaka och låta experterna göra elinköpen. Utifrån risk och prisstrategi arbetar våra experter för att erbjuda en så låg energikostnad som möjligt. Inköpen sker med god framförhållning och man kan därför spara ganska mycket pengar över tid.

Fortum erbjuder gratis elrådgivning till alla företagskunder vilket innebär att de kan hjälpa er med att hitta rätt elavtal och dessutom göra er förbrukning mer effektiv.

3. Bidra till en hållbar omställning

Som företagskund har man möjlighet att välja varifrån elen ska komma, exempelvis sol-, vind- och vattenkraft. Detta säkerställer att Fortum köper in den förbrukade mängden energi från den valda energikällan. Det är ett enkelt sätt för företaget att göra en insats för miljön och stödja produktionen av förnybar el.

Som enskild kund kan det vara svårt att se att ens val gör skillnad. Men i takt med att många små företag växer sig större blir också effekterna av hållbara val mer påtagliga.

– Vi vet av erfarenhet att det är mycket att tänka på när man startar ett nytt bolag, säger Mattias Lilja. Därför vill vi hjälpa alla typer av företag att sy ihop ett elavtal som är anpassat för sin unika verksamhet. Samtidigt kan vi tillsammans driva på omställningen till ett mer hållbart samhälle och företagande.

Låt oss ringa upp dig så berättar vi mer.

Fyll i dina uppgifter nedan så återkommer vi till dig inom kort.
Jag godkänner att mina data samlas in med detta formulär. De samlade uppgifterna (namn, epost, telefonnummer och övriga kommentarer ) används för att hantera ditt ärende. Läs mer om Fortums sekretesspolicy.  
Certifiering: