Blogg

Checklista för nya företagare - vad behöver en entreprenör tänka på innan det är dags för semester?

02 juni 2022, 08:16

Man på strand jobbar, inloggad på Fortum Online

När semesterperioden närmar sig kommer ett samtalsämne upp till ytan: semesterplaner. Om du driver ett nytt företag kan semesterperioden medföra många frågor. Det är inte konstigt, eftersom rätten till ledighet för anställda är en självklarhet, men semestern för en företagare, dess längd och finansiering ligger helt i hens egna händer.

Det är en vanlig myt att företagare aldrig tar semester. Semester är viktigt för välmående och återhämtning, den fräschar upp och ger ny energi åt framtida insatser. Så det är en bra idé att boka in semester, även om det känns läskigt att lämna företaget åt sidan för en stund.

Ju tidigare du faktiskt lägger in din semester i kalendern, desto lättare blir semestern att ta ut. Du kommer att ha tid att fokusera, planera runt semestern, schemalägga projekt i förväg och kanske samordna dina egna semestrar med dina kunders. Kanske kan det där spännande projektet vänta till efter sommaren om kunden också ska vara ledig?

Lägg undan pengar till din semester i förväg

Semesterlön för anställda är föreskriven i lag, men den gäller inte för en företagare och entreprenörer. När du tar ledigt löper företagets utgifter på samma sätt, även om du inte har några intäkter.

För att njuta av en bekväm semester är det värt att samla semesterpengar i förväg under hela året. Det betyder att om du tar semester i en månad, måste du göra ett 12-månadersresultat på 11 månader. Om du tidigare har varit i avlönad anställning kan den obetald semestertid du står inför som företagare kännas lite besvärligare. Semestermånaden ska därför beaktas i årsbudgeten och i prissättningen av ditt eget arbete så att du har råd med semestern.

Tänk i förväg när du ska på semester

Din verksamhets karaktär kommer att ha en avgörande inverkan på tidpunkten för din semester. I säsongsarbete, där merparten av intäkterna kommer under sommaren, kommer din egen semester naturligtvis att försenas eller tidig läggas.

Självklart ska du planera in din semester under den lugnaste delen av året för just ditt företag. Under det populäraste sommarmånaderna, från midsommar till skolstart, är affärerna minimala i många branscher. Då är det också bra för en företagares egen semester. De lugnare perioderna kan så klart också vara bra att komma ikapp med saker som släpat efter så som planering för företags framtid, göra en marknadsföringsstrategi, rensa i dina e-postmeddelanden, och kanske till och med se över ert elavtal.

Att dela upp semestern passar många företagare

Ofta är en företagare så ovärderlig i tidiga skeden av sin egen verksamhet att en längre semester inte är möjlig. Alternativet är att ta små minisemester som en kryssning, en staycation eller en längre helg i stugan. Det viktigaste är att ta en paus från arbetsschemat så att du kan ladda batterierna och umgås med dina nära och kära.

Ett annat alternativ är en delsemester. När man semestrar med familjen kan företagaren i förväg ordna vissa dagar i veckan som är reserverade för arbete. Se till att du i denna semestermodell inte planerar in för mycket arbete utan begränsar det till tydligt överenskomna dagar. Då kommer Teams möten på din egen stugterrass eller brygga att gå smidigt och inte ta upp hela semestern.

Delegera och anställ vikarier

Om ditt företag behöver drivas även på semestern, delegera uppgifter och anställ vikarier i god tid. Fundera också på om ditt företags öppettider och tjänster kan minskas under din semester.

Det tar tid att välja, bekanta dig med och lära upp en vikarie, så det bör också planeras i tid. Vikariens lönekostnad ska också prognostiseras i budgeten i god tid. När du lyckas rekrytera en bra vikarie för din semester, håll fast vid honom eller henne och dra nytta av den förutbildade talangen/experten under annan semester eller hektiska perioder.

Ta hand om dina anställdas semesterersättning

Om du är arbetsgivare är det ditt ansvar att betala dina anställda semesterersättning. Beloppen är kopplade till den anställdes lön och om det är månads- eller timlön. Semesterlönen betalas ut i samband med semestern och sker vanligtvis månaden efter att den anställda tagit ut sin semester.

En sista sprint garanterar en avkopplande semester

Inför semestern brukar arbetsbelastningen vara som störst. En sista sprint kommer dock att se till att du kan ta det lugnare på semestern. Här är en lista över saker att tänka på:

  • Automatisera arbetsuppgifter under din semester, som exempelvis kundkommunikation via e-post eller sociala medier-inlägg.
  • Se till att du betalar skatter, hyror och andra räkningar under din semester.
  • Gör en lista över saker att ta tag i direkt efter din semester för att komma tillbaka till jobbet effektivt.
  • Informera dina partners och kunder i god tid om tidpunkten för din semester.
  • Sätt igång frånvaromeddelanden på din jobbtelefon och e-post.

Spara el under semesterperioden

Innan du stänger igen för semester, gå igenom ditt företags elektriska apparater för att undvika slöseri med el när du är borta. Stäng av all elektrisk utrustning och dra ur nätsladden och förlängningssladdar och lämna inget på standbyläge. Reglera temperaturen så att värme- eller kylningsystemet inte behöver jobba för hårt när ingen är på plats.

Det är också en bra idé att ta en titt på elavtalet innan semestern och säkerställa en bekväm semester utan överraskningar. Om du vill hålla ett öga på företagets elförbrukning under semestern kan du logga in på Fortum Online vart du än är. Där kan du se om något skulle avvika och hålla koll på sommarens fakturor.

Till sist: se till att koppla av!

Semester är avgörande för en företagares välbefinnande och påfyllning av energi. Njut av stunden och glöm jobbet – du kommer att få nya krafter från din semester och när din hjärna vilar kan du komma på nya, bra idéer för att utveckla ditt företag. Det viktigaste på semestern är dock att lyssna på sig själv, vila, göra något man älskar och vara med sina nära och kära.

Glad sommar önskar vi på Fortum!

 

Behöver du hjälp att se över ditt företags elavtal? 

Låt oss ringa upp dig så berättar vi mer.

Fyll i dina uppgifter nedan så återkommer vi till dig inom kort.
Jag godkänner att mina data samlas in med detta formulär. De samlade uppgifterna (namn, epost, telefonnummer och övriga kommentarer ) används för att hantera ditt ärende. Läs mer om Fortums sekretesspolicy.