Blogg

Bostadsrättsföreningen behövde mer kontroll och en nära relation: ”De är väldigt förtroendeingivande”

11 maj 2022, 10:56

Innergård vid lägenhetshus i tegel BRF Tornen i Järfälla

När bostadsrättsföreningen Tornen i Järfälla skulle välja elleverantör hade de två kriterier: ta mer kontroll över elkostnaderna och få en närmare relation till elbolaget. Efter att ha träffat Fortums representanter kände de sig väldigt trygga och valde dessutom ett riktigt smart elavtal.

Bostadsrättsföreningen Tornen i Järfälla har runt 128 lägenheter och två lokaler som de hyr ut till kommunen och en privat aktör. De har tvättstuga, bastu, hissar och två festlokaler. Alla allmänna utrymmen drivs nu av el från Fortum. Halil Gökalp är ledamot i styrelsen och berättar om bytet av elleverantör.

- Det största problemet vi har haft med elen är att det har varit dyrt och att vi inte hade en relation till den tidigare elleverantören. Vi valde Fortum för att det kändes som ett tryggt val, säger Halil Gökalp.

För BRF Tornen är det viktigt att ha en nära relation till sin elleverantör och att ta kunna ta kontroll för att få ner sin elkostnad.

- När elpriserna skenade blev vi mer medvetna och förstod att vi behövde ta mer kontroll själva och vi fick bra rekommendationer från våra kontaktpersoner på Fortum, fortsätter Halil Gökalp.

Tidigare hade bostadsrättsföreningen ett rörligt elavtal som inte skyddade dem mot de överraskande pristopparna. När de bytte till Fortum valde de också att teckna en portföljförvaltning. En portföljförvaltning innebär att Fortums experter köper el när den är billig och säljer när den är dyr, genomsnittet av dessa köp blir kundens slutpris. Målet med portföljförvaltningen är att slå det rörliga elpriset över tid och historiskt sett har våra experter lyckats med det. En portföljförvaltning är helt enkelt ett sätt att sprida riskerna och kapa topparna, ett riktigt smart elavtal med andra ord.

BRF Tronen har också valt att köpa el från 100% vattenkraft, en energikälla som är både fossilfri och förnybar.

- Det var en självklarhet för oss att välja en hållbar energikälla. Vi inom föreningen försöker göra så mycket vi kan för miljön och klimatet, säger Halil Gökalp.

Miljö är viktig för BRF:en och de jobbar ständigt för att göra en insats. De har bland annat gjort om sina soprum, optimerat så att hissarna inte drar lika mycket el, bytt alla lampor till ledpaneler och skickar ut informationsblad till de boende kring små och stora miljöinsatser.

För att få en tydligare översikt och få mer kontroll har de också valt att lägga till Samfakturering till sitt elavtal. Det innebär att de får alla elkostnader samlade på en och samma faktura. Ofta får man en faktura från elhandelsbolaget med kostnader för den el man faktiskt har gjort av med, och en från elnätsbolaget med nätavgift, skatter och moms. Med Samfakturering får man alltså allt samlat på samma faktura så att man kan betala allt på en gång och få en tydligare bild av sin elkostnad.

- Vi är väldigt nöjda med vårt byte till Fortum. Våra kontaktpersoner är väldigt förtroendeingivande och det känns väldigt tryggt att ha Fortum som elpartner, avslutar Halil Gökalp.

Lär er mer om portföljförvaltning

I vår Elskola för företag får ni lära er allt om våra olika elavtal, vad styr elpriset och hur energieffektivisering fungerar. 

Se alla avsnitt här    

Vad är skillnaden på förnybar och fossilfri el? 

Vad är egentligen skillnaden på förnyber och fossilfri el? Och hur kan ni som företag veta att det är just det nu köper? 

Läs mer här    

Låt oss ringa upp dig så berättar vi mer.

Fyll i dina uppgifter nedan så återkommer vi till dig inom kort.
Jag godkänner att mina data samlas in med detta formulär. De samlade uppgifterna (namn, epost, telefonnummer och övriga kommentarer ) används för att hantera ditt ärende. Läs mer om Fortums sekretesspolicy.