Blogg

Bästa elavtalet till företag när elpriset är högt

06 september 2022, 09:24

Tyvärr finns det inget elavtal som kan garantera att ni undviker de höga elpriserna men det finns avtal och tjänster som kan ge skydd, trygghet och förutsägbarhet trots den svängande marknaden. Här ger vi våra bästa tips inför hösten och vintern 2022.

Bästa elavtalet till företag i vinter

Rörligt elavtal med möjlighet att Prissäkra

Det finns många fördelar med ett rörligt elpris – ni följer med marknaden när den går ner och historiskt har prisbilden varit låg över tid. Risken är dock att man råkar ut för pristoppar. För de företag som vill ta del av det rörliga prisets fördelar men ändå känna trygghet kan ni välja tilläggstjänsten Prissäker. Det innebär att ni minst fyra gånger om året får ett erbjudanande om att frysa priset. Ni väljer själva om ni vill ta del av det i två månader åt gången eller behålla ert rörliga elavtal.

Läs mer om Prissäker här.

Med mål att slå det rörliga elpriset året runt

Fortum Smart är vår portföljförvaltning som hjälper företag med strate­giska och smarta elinköp. Fortum Smart har som mål att slå det rörliga elpriset över tid. Delar av elen i portföljförvaltningen är inköpta 2-3 år innan den säljs till er. Fortums experter gör alltså delinköp av el när elpriset är lågt vilket gör att det här elavtalet är ett sätt att sprida risker och undvika pristoppar. Fortum Smart kan med fördel kombineras med Prissäker för extra trygghet.

Läs mer om Fortum Smart här.

Fast elavtal ger förutsägbarhet och stabilitet

Ett fast elpris ger trygghet och gör det enklare att budgetera för hela året när man vet exakt vad man kommer att betala. Ni kan välja om ni vill teckna för 1 eller 3 år. En längre avtalstid ger ofta en lite lägre kostnad.

 

Varför är elpriserna ostabila och höga just nu?

Det finns flera orsaker till att den senaste tidens elpriser har varit svängande och stundtals väldigt höga. Fortum förklarar bakgrunden till svängningarna och de höga elpriserna.

  • Begränsningar i överföringen. I Sverige finns det utmaningar att transportera elen, framförallt från norr till söder. Elen som produceras i norr via vatten- och vindkraft, som generellt är billigare produktionskällor, kan inte alltid transporteras ner till södra Sverige för att möta behovet. Därför blir efterfrågan större än utbudet och priserna går upp.
  • Vindkraften är beroende av vind. I Sverige har vi stor produktion av vindkraft som är ett billigare kraftslag. När det blåser sjunker elpriserna men vid lite vind måste andra, dyrare kraftslag användas. Detta gör att det kan bli stora svängningar på elprismarknaden.
     
  • En varm sommar. Vanligtvis går efterfrågan på el ner under sommarmånaderna i Sverige. Vi behöver inte värma upp våra företagslokaler och hem som vi gör under vintern. Men värmen under sommaren 2022 har gjort att behovet av att kyla ner har blivit större. Därför går mer el exempelvis till luftkonditionering, kyllager för mat och kylning av serverhallar.
  • Gemensam elmarknad. Sverige ingår i en gemensam elmarknad. Därför påverkas Sveriges elpriser också av andra länder och dess prisutveckling. Europa har haft höga elpriser sedan hösten 2021 vilket främst beror på det höjda naturgaspriset.
  • Underhåll av kärnkraftverk. Det årliga underhållet av kärnkraftverk påverkar också elpriserna. I början av juni 2022 var ungefär en fjärdedel av Sverige och Finlands kärnkraftverk under revision.
  • Lägre nivå i vattenmagasinen. 2022 har varit ett torrt år vilket har lett till att våra vattenmagasin började fyllas på ett par veckor senare än normalt. Vattennivån i magasinen Norden ligger också under det normala vilket gör att priserna för vattenproduktion går upp.

Hur sätts elpriset?

Elpriset styrs i grunden av samma dynamik som påverkar priset på andra varor. Tillgång och efterfrågan. Efterfrågan styrs av hur mycket el privatpersoner och företag behöver vid en viss tid. Behovet av el förändras över dygnet. På morgonen när vi öppnar upp våra kontor och sätter på kaffemaskinen så ökar behovet, medan nattetid när det mesta är stängt och vi sover så minskar behovet och då även efterfrågan på el. 

Relaterade artiklar

Sänk företagets elkostnader genom att minska förbrukningen

Idag är allt fler företag medvetna om vikten av att värna om vårt klimat och vill därför ta mer hänsyn till miljön i sin affärsverksamhet. Hållbarhet har blivit ett viktigt värde i arbetslivet, som väger tungt både när det gäller att driva företag och i de anställdas vardag.

Läs mer här

Skydda företagets elavtal i vinter

Historiskt sett har elpriserna alltid varit högre under årets kallare månader. 2022 har varit ett rekordår rakt igenom och priserna ser ut att fortsätta vara höga och volatila framöver. Därför är det dags att förbereda ert företags elavtal inför vintern.

Läs mer här

Bli mer energieffektiva

Hur står sig er elförbrukning mot era branschkollegors och hur kan ni sänk den? I vår rapport har vi samlat tips på energieffektivisering för detaljhandel, hotell och restaurang, tillverkning och industri samt kontor.

Läs mer här

Låt oss ringa upp dig så berättar vi mer