Blogg

Allt en småföretagare behöver veta om val av elbolag och elavtal

15 februari 2023, 11:21

De senaste månaderna har det pratats mycket om elpriser. Diskussioner om elkrisen har skrämt många och det finns frågetecken kring vilket elavtal som är bäst för företag.

Ett smart elavtal för småföretagare

Att teckna ett nytt elavtal till ett mindre företag kan göras online på bara ett par minuter. Det svåra är att välja ett pålitligt elbolag och ett elavtal som passar just ditt företag. De flesta företagare är intresserade av priset, men du bör också vara medveten om andra viktiga aspekter så som pålitlighet, transparens och tydlighet.

Förhastade beslut är ofta dåliga beslut

Företagare har mer att tänka på än att teckna elavtal. Därför byter man ofta elbolag och elavtal först när det befintliga elavtalet löper ut eller när elräkningen skjuter i höjden. Det kan dock vara bra att regelbundet se över sitt elavtal och du behöver inte vänta på att bindningstiden ska gå ut. Seriösa elbolag hjälper dig och ditt företag hela vägen och ser till att ni undviker eventuella brytavgifter.

När man väl ska sätta sig ner och välja elbolag och elavtal kan det kännas som en djungel. Trots att det kan kännas överväldigande så är det bra att verkligen sätta sig in så att man inte tar ett förhastat beslut. Tyvärr finns det många elbolag som försöker lura företagare. Det låter ofta bra i säljsamtalet men när första fakturan kommer stämmer det inte överens med vad ni har kommit överens om. Ett exceptionellt lågt pris kan vara ett sätt att fiska nya kunder, och efter några månader kan priset bli skyhögt. Avtalets villkor, som anger exempelvis prissättning och tilläggskostnader, måste vara tydligt och enkelt att förstå. Läs alltid det finstilta i avtalen och se noga över allt som kan påverka kostnaden så som påslag och månadsavgifter.

Fem tips för att välja elbolag

Elbolaget ska inte orsaka oro och stress för företagaren. Därför är det viktigt att välja ett pålitligt elbolag. Här är 5 tips att tänka på när du ska välja elbolag till ditt företag:

  1. Du kan enkelt komma i kontakt med elbolaget.
  2. Elbolaget har tydliga och transparenta avtal.
  3. Fakturan visar de uppgifter som krävs enligt lag.
  4. Elbolaget är stabilt och kommer inte att hamna i svårigheter i oväntade marknadssituationer.
  5. Elbolaget är certifierade med Schysst Elhandel.

Läs mer om vad du ska tänka på när du väljer elbolag till ditt företag.

Vilket elavtal är bäst för en småföretagare?

De flesta känner till att det finns rörligt och fast elavtal. Det rörliga elavtalet följer marknaden, skyddar inte mot pristoppar men ger chans att få ett låg elpris när marknadspriset går ner. Det fasta elavtalet ger mer skydd och trygghet eftersom man får ett fast pris per kilowattimme för hela avtalsperioden, det skyddar mot pristoppar men man kan inte följa med ner när marknadspriset sjunker.

Här kan ni lära er mer om vad som styr elpriset här.

För företag finns det också ett tredje alternativ – en portföljförvaltning. Stora företag med väldigt mycket elförbrukning får ofta en helt egen portföljförvaltning där portföljförvaltare bevakar marknaden, köper och säljer el åt just den företagskunden. Detta har inte varit tillgängligt för småföretagare – förrän nu.

Istället för att ha en egen portfölj har Fortum tagit fram en gemensam portföljförvaltning till småföretagare där portföljförvaltarna köper och säljer el till alla småföretag som har tecknat elavtalet Fortum Smart.

Portföljförvaltningen Fortum Smart har som mål att slå det rörliga elpriset varje månad. Det betyder att det kan ge ett visst skydd mot pristoppar och att man följer med marknadspriser när det faller. Ett Smart elavtal helt enkelt.

 

Byta elavtal kontor

Teckna Fortum Smart på 2 minuter

Företag med en årsförbrukning under 100 000 kWh kan teckna Fortum Smart online. Det tar bara 2 minuter, vi sköter hela bytet och just bjuder vi på månadsavgiften i 12 månader

Teckna Fortum Smart här    

Låt oss ringa upp dig så berättar vi mer!