Dark Mode nu och framåt

Vad är statusen för Dark Mode och vilka nyheter kan vi se kopplat till det framåt? Kommer Dark Mode bli en standard eller kommer det att tvinga det mer vanliga ljusa att bli mer energieffektivt? Här får du svaren.

Fortum Dark Mode save

Redan 2018 blev det uppenbart att Dark Mode var på ingång. Nu närmar vi oss slutet av 2019 och vi kan med all säkerhet konstatera att det är här och det finns överallt.  

Men när vi ändå är inne på nuläget och trendspaning framåt borde vi kanske börja med att konstatera att det faktiskt inte är en helt ny grej. Det har, tro det eller ej, funnits sedan ett bra tag. Redan på den gamla goda tiden, var Dark Mode, eller mörkt läge som man enkelt kan kalla det på svenska, allt som fanns. Monitorer var grönt på svart, men enbart på grund av att fosforöverdraget på insidan utstötte ett grönt sken i kontakt med strålningen. Men även efter att färgmonitorerna introducerades på marknaden levde det mörka läget vidare.

Dark Mode – här för att stanna?

Vår skärmtid ökar för varje dag som går och varje dag adderas också nya skärmar till våra rutiner. Från stunden vi vaknar till minuten innan vi går och lägger oss finns dom där. Somliga mer aktiva än andra, men vi vågar ändå påstå att det är näst intill omöjligt i dagens samhälle att undgå skärmarna helt. Att vi är som ett med skärmarna är ju ganska nytt för oss om vi sätter det i perspektiv. Våra ögon har inte hunnit vänja sig vid all den skärmtiden, framförallt inte så sent på kvällen. Och det är väl här Dark Mode gör sin första självklara entré. Den mörklagda funktionen i diverse appar och program, blir bara mer populärt för varje dag, av olika anledningar. Många tror att det kommer att bli det nya standardläget.

På tech-sajter resoneras det också mycket om att Dark Mode skall kunna slås av och på mer automatiskt vid behov, som på kvällen eller när man behöver spara batteri. Det är några saker man bör vara lite extra uppmärksam på när man växlar om och börjar använda Dark Mode. Dark Mode är inte helt användarvänligt – än. Konstrasten är generellt lägre, vilket inte direkt underlättar läsbarheten.

Många är på trenden redan, Facebooks Messenger, WhatsApp, Gmail, Instagram och Twitter. Den sistnämnda har till och med gjort ett så gediget jobb att man kan välja mellan Dark Mode och ett ännu mörkare läge – för den med en OLED-skärm.  I och med att OLED skärmarna blir vanligare och vanligare ger också Dark Mode större och större användarnytta. (Läs varför här! *länka till ovan artikel*)

Framöver lär fler följa vad vi ändå kan kalla en trend, nu senast kom Wikipedia med sin version av fenomenet till deras app. Vi håller utkik efter nästa nyhet – gör det du med.

 

Gillar du Dark Mode? Då kommer du älska vårt elavtal!

Ladda ditt elavtal med ren el

Se ditt elpris