Älvstädningen hero

Älvstädningen – Tillsammans för renare älvar

I dag står vattenkraft för närmare hälften av Sveriges elproduktion och bidrar till både stabil elförsörjning och att Sverige ska klara klimatmålen om att bli fossilfria. Därför är det viktigt att vi håller älvarna fria från skräp. För oss är det viktigt att minsta möjliga påverkan sker i älvarna vid elproduktionen. Det är också viktigt för oss att engagera oss lokalt och stötta det lokala samhället där vi verkar.

 

Så går det till

Idrottsföreningar i närheten av älvar där Fortum har vattenkraft gör en intresseanmälan till vår samarbetspartner Städa Sverige. De i sin tur meddelar föreningarna om det finns möjlighet att få ett städuppdrag och vilken älvsträcka som är i behov av en städinsats. Den sista helgen i augusti ger sig alla Älvstädare ut på sitt uppdrag längs med åtta älvar i Sverige: Indalsälven, Ljungan, Ljusnan, Dalälven, Byälven, Norsälven, Klarälven och Gullspångsälven. 

Städningen äger rum samtidigt av över 100 idrottsföreningar vid olika sträckor som ser till att älven blir fri från skräp. Alla idrotts­för­e­ningar som deltar får därefter en ersättning från oss för sin insats. På så sätt kan vi vara med och stärka ungdom­sid­rotten där våra vatten­kraftverk finns. 

Fakta om Älvstädningen

297

ton skräp totalt

2013

startade Älvstädningen

8

älvar städas


 

Vattenkraft – grunden i vårt elsystem

Vatten­kraften är en viktig fossilfri kraft­källa både för Fortum men också Sverige. Idag står den för cirka 40 procent av elpro­duk­tionen i Norden och är grunden i vårt elsystem. Vattenkraft utvinns av strömmande vatten som leds via passager och sätter fart på en eller flera vattenturbiner, som är ungefär som en slags propellrar. Då genereras energi med hjälp av en generator och energin omvandlas sedan till el. När vattnet har lämnat turbinen går det tillbaka till älven - och kan användas på nytt för att skapa mer el.

 

En flexibel kraftkälla

Vattenkraften spelar en avgörande roll i det balanserade elsystemet genom att fungera som en flexibel kraftkälla. Den kan snabbt anpassa sig och hjälpa till när det inte blåser tillräckligt mycket för vindkraft eller när det inte är tillräckligt soligt för solkraft. Det här är viktigt för att se till att vi alltid har tillräckligt med el som är både stabil och inte för dyr.

En central del för vårt arbete är att göra noga göra avvägningar kring vilka miljöåtgärder som ska göras inom vattenkraften och på vilket sätt. Det kan handla om olika fiskvandringslösningar och restaurering av livsmiljön för olika arter. Avvägningarna grundas i både djup kunskap om lokala ekosystem och en helhetssyn på elsystemet

 

“Det är jätteviktigt att stötta ungdo­msidrotten och genom Älvstädningen kan både naturen och ungdomarna nå positiva resultat”

Björn Ferry OS-medaljör i skidskytte och ambassadör för Älvstädningen

Allt möjligt hittas under Älvstädningen

Att Älvstädningen gör skillnad är tydligt när skräpet ligger på hög efter städuppdraget. Förutom det vanligaste - plastförpackningar - har allt möjligt hittats sedan projektets start: rostiga bildelar, kassaskåp, sillburkar, metallskrot, cyklar, däck - listan är lång. Alldeles för lång, tycker vi. Vårt långsiktiga mål är inga fynd alls. 

Mer om skräpet

Föreningarna vinner på Älvstädningen

Alla idrottsföreningar som är med får en ersättning, som de kan använda till nytt material eller roliga utflykter med laget. Läs mer om vad föreningarna gjort efter Älvstädningen!

Föreningsberättelser

Circular economy

Städa Sverige – en ideell organisation som har varit aktiv i 35 år

Mer om Städa Sverige
Environmental friendly

Se alla avsnitt av vår utbildningsserie

Se utbildningen här

Kontakta oss om du har några frågor

Sofia Steinbock

Projektledare
Tel: +46 760 25 17 28
sofia [punktum] steinbock [snabel-a] fortum [punktum] com